terug
terug
Peracantha truncata
Peracantha truncata
Het kreeftje heeft ribbels...
Peracantha truncata
...en gedoornde achterrandjes.
Peracantha truncata
Twee ogen: complex- en nauplius.
Peracantha truncata
Het lichaam is wit.
Peracantha truncata
De grote stip is het complexoog.
Peracantha truncata
Het kreeftje scharrelt...
Peracantha truncata
...op stengels van waterplanten...
Peracantha truncata
...en neemt daarbij...
Peracantha truncata
... allerlei houdingen aan.
Peracantha truncata
Achteraanzicht.
Peracantha truncata
Eén voelspriet is uitgestoken.
Peracantha truncata
Onderaanzicht, let op de "snuit".
Peracantha truncata
De schaal heeft een wijde opening.
Peracantha truncata
Onderaanzicht.
Peracantha truncata
Met Cyclops (onscherp)
Peracantha truncata
Met Nauplius larve

Peracantha truncata

De naam van deze algemene watervlo, Peracantha betekent "met doorns er op" (cantha - doorn, acantha - gedoornd) en truncata betekent "kort afgesneden". Het kreeftje lijkt inderdaad afgekort in vergelijking met de rondere watervlooien, en op elk "afgekort" einde van een schaalhelft zit een rij doorntjes. Het schaaltje is ook mooi geribbeld. Waar dat allemaal voor dient weet ik niet. De voorranden van de schaaltjes zijn voorzien van fijnere doorntjes, die omgekruld zijn. Misschien geven ze een goed houvast als de watervlo zich met de schaalranden aan waterplantenstengels vastgrijpt. Volgens sommige onderzoeken is het in ieder geval een aanpassing aan hun levenswijze¹). De schaalopening is relatief groot, zodat de watervlo goed op de planten zit en een flink "schraapveld" heeft.

peracantha, voorrand schaal en voorpootklauwen 29-07-2007
Voorrand schaal en voorpootklauwen
(Klik voor een totaalbeeld)
peracantha

Peracantha is een geslacht binnen de Chydoridae familie, een groep watervlooien die op waterplanten en op de bodem leven. De groep is genoemd naar de ronde Chydorus soorten. Ook de grote en zeer algemene Eurycercus lamellatus is bij de familie ingedeeld. Peracantha scharrelt over waterplanten om er algen e.d. af te raspen, de voorpoten hebben daarom stevige klauwen. Op de foto links zijn ze te zien. Rechtsboven op die foto nog een stukje schaalrand met borstels. Deze watervlo kan ook zwemmen met het tweede antennenpaar, maar bij het kruipen zijn ze niet nodig en daarom worden ze onder de schaal gevouwen zodat de watervlo minder opvalt in de ogen van zijn belagers. De kop heeft twee ogen onder elkaar: een groot samengesteld oog en een kleiner enkelvoudig oog, naupliusoog genoemd. (Een Nauplius is een kreeften-larve en die heeft zo'n oog).


1) Fryer, G. : Evolution and Adaptive Radiation in the Chydoridae (Crustacea: Cladocera): A Study in Comparative Functional Morphology and Ecology


terug
terug naar: WATERVLOOIEN

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 10-10-2007
rev.18-10-2007

www.microcosmos.nl/nvlooi/peracantha01.htm

Valid XHTML 1.0!