Click here hier to go to ENGLISH version. Naar Engelstalige pagina to English version
spacergif

WAAR
LEVEN
DE
BEESTJES?

ALGEMEEN   DE OPPERVLAKTE   DE WATERPLANTEN   DE BODEM

WAAR ZIJN ZE ?
Netje in huisvijver 5 april 2019

Waar zitten de beestjes in de sloot? De eerste gedachte is, dat ze daar allemaal voortdurend wat rondzwemmen, maar in werkelijkheid zijn er niet veel soorten die dat doen. Daar zijn uiteraard vissen bij. Een vis zweeft in het water dankzij een zwemblaas, die het gewicht van het verdrongen water exact gelijk maakt aan het eigen lichaamsgewicht. En zo kun je een voorn of stekelbaars in allerlei posities stil zien rondhangen. Maar ondanks die vissen, blijft je grofmazig schepnetje meestal leeg, als je het door het vrije water haalt. Daar is een begrijpelijke reden voor: alle dieren met waarnemingsvermogen, maken dat ze wegkomen als dat angstaanjagende ding de sloot inplonst, als de snavel van een hongerige reiger. Eerder nog, als je naar het water toe loopt, worden veel slootbewoners al naar hun schuilhoeken gejaagd door je opdoemende silhouet en de trillingen van je voetstappen. Daarom is het goed om bij een mooie sloot eerst rustig en stil een kwartiertje of zo te wachten, pas dan komen de wat grotere dieren tevoorschijn. Alleen de schijnbaar argeloze kikkervisjes zijn in het voorjaar, als ze actief rondzwemmen, makkelijk te zien en te vangen.

Haal je een fijnmazig net door het open water, dan kun je daar, vooral in de warmere maanden, wél een menigte diertjes in aantreffen. Bijvoorbeeld larven van de pluimmug, die in het water zweven dankzij een viertal nietige zwemblaasjes. En natuurlijk watervlooien (meest daphnia's), die zomers in menigte als wolken in het water zweven, door voortdurend met hun voelsprieten neerwaartse slagen te maken. Als die beweging ophoudt, zinkt een watervlo naar de bodem. Roeipootkreeftjes, die op watervlooien lijken (b.v. eudiaptomus), kunnen ook massaal voorkomen. Dan is er nog de karperluis die, op zoek naar een vis, zelf als een miniatuur platvisje door het water zwemt. En zwemmende watermijten. Maar dat is het wel zo'n beetje wat open water betreft, afgezien van een toevallige bijvangst.

Eudiaptomus

De leefgemeenschap in de sloot vormt een voedselketen, waar ieder organisme een onderdeel van is. Er kleeft dus een groot nadeel aan het open water: je valt daar meer op, wat zowel voor prooi als jager nadelig is. Daarom zijn vissen van boven vaak donker gekleurd en kleinere dieren heel transparant. Het zonlicht mag dan misschien voordelig zijn, maar voedsel en geborgenheid zijn in de open ruimte schaars. Je zult dan ook zien, dat er veel tijd doorgebracht op plekken met meer schuilmogelijkheid. Veel insectensoorten leven onder water bijna op dezelfde manier als hun soortgenoten op het droge, met alleen wat aanpassingen voor de ademhaling. Zij die kunnen zwemmen, doen dat vaak alleen om in korte tijd van het ene leefgebied naar het andere te komen.

We kunnen daarbij drie belangrijke leefgebieden in de sloot aanwijzen: het wateroppervlak, de waterplanten en de bodem. Zelfs een uitstekende zwemmer als de geelgerande watertor zwemt maar een klein deel van de dag door het open water, van de ene rustplaats naar de andere: hij hangt ademend aan de oppervlakte, zit tussen de waterplanten of onder een steen op de bodem en verstopt zich daarbij zo goed mogelijk. Meer over de drie leefgebieden op de volgende pagina's.

Volgende pagina: DE OPPERVLAKTE


Pagina route: Meer » De Plaats van de dieren in de sloot » Algemeen


HOME   HOOFDINDEX    SITEMAP   VRAGEN   LINKS   CONTACT   MEER 

home

© G.H. Visser 08-08-2006
rev. 08-02-2024

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nmorewhere.htm