DE GALERIJEN VORMEN DE RUGGEGRAAT VAN DEZE WEBSITE. Ze bieden een aantal indexplaatjes,
waarop je kunt klikken om foto's en een beschrijving van het afgebeelde dier te zien.
Simpel. Maar waar is de indeling op gebaseerd?
Antwoord: willekeur en taxonomie. In sloot en plas leven vertegenwoordigers van zowat alle
diersoorten! Kevers vallen op en krijgen meestal de eerste aandacht. Zo ook op deze website.
Klik op één van de tabs voor specifieke achtergrondinfo.
De eerste galerij is Kevers 1. Uiteindelijk ben ik de indeling gaan volgen van de meeste boeken over waterkevers, die onderscheid maken tussen de Adephaga en Polyphaga. Kevers 1 is gereserveerd voor de Adephaga ('vleeseters', adephagos = vraatzucht). De galerij start nu met Gyrinus. De subfamilie Hydroporinae van de Dytiscidae, met kleine soorten, kreeg een eigen galerij.
In de Larven galerij worden de larven van de Kevers 1 en Kevers 2 galerijen apart voorgesteld, omdat ze voor de leek niet direct te herkennen zijn als keverlarve. Met behulp van deze plaatjes kunnen enkele larven tot op het genus bepaald worden.
In Kevers 2 zijn de Polyphaga, oftewel alle overige kevers ondergebracht. Dat zijn o.a. de Hydrophilidae, met de grote spinnende watertor, maar verder ook semi-aquatische soorten als bijvoorbeeld snuitkevers en het waterleliehaantje.
In de Wantsen galerij zijn twee vroegere galerijen gecombineerd: de oppervlakte-wantsen en de waterwantsen. Wantsen lijken oppervlakkig op kevers, maar zijn niet nauw verwant. De verschillende genera van wantsen op en in het water zijn overigens ook niet erg nauw aan elkaar verwant, ze hebben waarschijnlijk verschillende voorouders.
De Libellen galerij is uiteindelijk afgesplitst van de galerij 'Overige Insecten'. Omdat er al veel foto's van de imago's op het web te vinden zijn, zijn hier vooral afbeeldingen van de larven (nimfen) van libellen en juffers geplaatst.
In de Kokerlarven galerij staan, zoals de naam aangeeft, alleen de
larven van diverse schietmotten (Trichoptera) soorten.
In de galerij Overige Insecten staan nu de Diptera, dat
zijn de vliegen- en muggenlarven (en poppen), de larve van de slijkvlieg en het
watersluipwespje Prestwichia.
In de galerij Overige geleedpotigen zijn de springstaarten, de spinnen, mijten en de kreeften opgenomen. De watermijten en watervlo-achtigen hebben een eigen (sub)galerij gekregen, de watermijten worden op aparte pagina's besproken.
De Weekdieren galerij met de slakken en mosselen, is afgesplitst
van de 'Overige dieren'.
Uiteindelijk de 'vergaarbak' Overige dieren. Een enkele vogel en vis, de amfibieën, de wormen, hydra's. De intussen tot zelfstandige galerij gepromoveerde subgalerij 'Micro‑organismen' is ook nog opgenomen, omdat het passend voelde bij de enorme verscheidenheid van deze vergaarbak.
Micro-organismen, de vergaarbak voor microscopisch kleine organismen. De verschillende groepen hebben alleen hun microscopische grootte gemeen. In sommige boekjes worden b.v. hydra's en watervlooien hier ook bij geschaard, maar hier is daar niet voor gekozen. Een subgalerij 'Algen' zit nog in de planning.
De 'extra' galerijen.
De galerij Vreemde dingen, is een overblijfsel van de oude 'Overige dieren' galerij. Hij is bewaard als zoekhulp voor eigenaardige objecten, een wat willekeurige keuze, maar vooral omdat de sfeer van de galerij gewaardeerd wordt.
Planten, een geplande galerij met foto's van
slootplanten.
Slootbeelden, een geplande galerij, met foto' van
sloten, beken en plassen.