In een druppel slootwater vind je met de microscoop vaak amoeben. Veel soorten zijn zo doorschijnend en weinig contrastrijk, dat je ze vaak pas na aandachtig turen ziet. Maar die met een huisje vallen direct op, zoals de Arcella soorten, de horlogeglasdiertjes. Het huisje is koepel- of helmvormig, de diameter van dit exemplaar is ongeveer een tiende millimeter. Door het platte model en het feit dat de amoebe op het objectglaasje kruipt, zie je ze meestal van boven, als een soort bruin knoopje. Alle foto's op deze pagina zijn van hetzelfde exemplaar, volgens Streble (1973) zou dit de algemene Arcella vulgaris kunnen zijn. Helaas heb ik geen beeld van opzij, want het zou ook A. discoides kunnen zijn, met een platter huisje.
Op de foto boven links zie je onder de schaal een donkere vlek, mogelijk is dit een luchtbelletje, rechts is hij niet te zien. Verder zie je op die foto een haardun uitsteeksel, dit is misschien een uitgestoken "voetje" van de amoebe. Op de beide foto's boven zijn de veldjes van het schaaltje goed te zien.
Vanwege de geringe scherptediepte zie je de pseudopodieën, de "voetjes" van de amoebe, pas als je meer naar onderen scherp stelt. Zoals op de foto hieronder: het schaaltje onscherp, maar de uitsteeksels zijn nu zichtbaar: "op 9 uur" een paar dunne, op "op 11 uur" een bredere lap. Op het inzetplaatje is het schaaltje onscherp afgebeeld, maar het geeft daardoor een goed indruk van de vorm.
Literatuur: (Zie ook: Literatuurlijst Microscopische organismen.
Streble,H & Krauter, D (1973) Das Leben im Wassertropfen. Kosmos Gesellschaft der Naturfreunde. Franckh'se Verlagshandlung Stuttgart 1978. (69 en 222-223).