Dwerg ruggezwemmer met watervlo 25-09-2006
terug
terug
Plea minutissima
Dwergruggezwemmer

Deze dwergruggezwemmer heeft een watervlo gevangen en hangt nu met de punt van het achterlijf aan het wateroppervlak. De prooi wordt met de steeksnuit aangeboord en uitgezogen. De voor- en middenpoten zijn vangpoten, net als bij het grotere gewone bootsmannetje. Let op de zilverige haren op de buik. Omdat hij klein is, kan de dwergruggezwemmer een luchtbel vasthouden zonder de speciale haarkanalen die het bootsmannetje heeft, hij wordt daarbij wel geholpen door een kielvormig uitsteeksel vooraan. Op deze foto is duidelijk te zien dat deze wants op een klein bootje lijkt (Grieks pleon: boot, zeevaarder, Latijns minutissima: klein).

Klik op het plaatje hieronder om nog een foto te zien van deze wants. Klik op het plaatje rechtsonder om een foto te zien van een larve van de dwergruggezwemmer, gemaakt door Jaap Cost Budde.

Dwerg ruggezwemmer met luchtbellen 27-09-2006 fill Dwerg ruggezwemmer, larve (Foto: Jaap Cost Budde)Dwerg ruggezwemmer
Hetzelfde exemplaar. Links een watervlo.

De foto linksonder is van boven door het wateroppervlak genomen. De dwergruggezwemmer haalt lucht op met de punt van het achterlijf.

Dwergruggezwemmer buikzijde
vergroting Klik voor een vergroting
Dwergruggezwemmer op Hoornblad
vergroting Op Hoornblad

Dwergruggezwemmer op kroos 25-06-2001
vergroting Op kroos

terug
terug naar: W A T E R W A N T S E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 03-11-2006
rev. 15-08-2010

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!