terug
terug
Bootsmannetje, volwassen
Notonecta sp.
Bootsmannetje (ruggezwemmer)

Dit bootsmannetje hangt met de voorpoten en de punt van het achterlijf onder het wateroppervlak. Hij hangt met de rug naar beneden, de foto laat dus de buikzijde zien. Als hij gaat duiken wordt de luchtvoorraad onder de haarzoom op de buik bewaard. Langs de rand van het achterlijf staan ook uitstaande haren, mogelijk voor de balans tijdens het zwemmen of tijdens het ademhalen.
Verdere details: de doorns aan de middenpoten, die helpen de prooi vast te houden en de vreemde afgeplatte heupplaten bij alle pootparen, mogelijk om de poten goed gestroomlijnd op te kunnen vouwen. Let ook op de steeksnuit, die uit twee symmetrische delen opgebouwd lijkt te zijn. Er zwemt ook een watervlo.


terug
terug naar: W A T E R W A N T S E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 18-09-2007

www.microcosmos.nl/nbugs/notonecta01.htm

Valid XHTML 1.0!