sigara,kop
Sigara falleni
sigara,kop, boven
sigara, zijkant kop

Als een wapenschild zit de kop van een duikerwants voor het lichaam, waardoor hij in tomeloze vaart door de onderwater wereld kan stormen. In een aquarium lijkt het soms of hij onophoudelijk door de ruiten probeert te zwemmen. Van de zijkant gezien is het een vreemd onaards masker (zie rechts, klik op het plaatje voor een vergroting). De chitineplaten waaruit de kop is opgebouwd zijn door de naadloze lassen niet goed terug te vinden, aan de voorkant zie je op het linkerplaatje wel een "omgekeerde U"-vormige groef lopen, onderaan gemarkeerd door bruine lijntjes. Op dit detail plaatje zie je de lijntjes duidelijker, het lijken tastzintuigen, maar voorlopig heb ik daar geen gegevens over. Iemand? (Door op het plaatje links te klikken kun je de overzichtsfoto weer zien). In de geribbelde snuit zie je duidelijk een middengroefje en de mondopening. De ribbels gebruikt het mannetje voor het tsjirpen. De snuit is breed en star, hij is anders dan de bij veel wantsen smalle, beweeglijke steeksnuit. De duikerwants heeft die niet nodig, zijn mond is meer een stofzuiger, waarmee hij voedseldeeltjes uit het met de voorpootjes verzamelde materiaal zuigt.Sommige duikerwantsen zijn wel in staat voedsel aan te prikken en op te zuigen, bijvoorbeeld waterplanten en insecteneitjes.

Bij veel duikerwantsen heeft de schedel bovenaan een puntje, zie plaatje links. Sommige duikerwantsen hebben een vrij diepe groef tussen de ogen, anderen hebben een meer behaarde snuit. Deze kenmerken worden gebruikt bij het herkennen van de soorten.


De ogen zijn relatief groot en bestaan uit honderden facetten. Ze zijn de eerste dagen na de vervellingen rood gekleurd, daarna worden ze geleidelijk donkerder en bruiner.

sigara,kop Coryxa sp.
corixa oog, facetten
Close-up

Volgende Op de volgende pagina: de borst.




terug
terug naar Duikerwants: anatomie


Pagina route: INDEX » waterwantsen » duikerwants » anatomie » kop

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 07-12-2005
rev. 03-04-2010


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

terug naar duikerwants, anatomie
Duikerwants, anatomie