- Microcosmos.nl -
Microvelia soort 29-06-2005
vergroting Microvelia reticulata ♀


Microvelia's parend 7-9-2006, Spanje spacerMicrovelia's parend 7-9-2006, Spanje
Deze Spaanse Microveliaatjes vonden September nog warm genoeg. Olé!

Microvelia met larve (montage) 29-06-2005
vergroting Klik voor een foto v.d. larve (hier op gelijke schaal naast een volwassen exemplaar gemonteerd).
DIT LEUKE WANTSJE SCHARRELT IN DE BEGROEIDE OEVERZONE VAN SLOTEN EN KLEINE WATERTJES.Door hun nietigheid (minder dan twee millimeter) zijn ze niet erg bekend, ze hebben dan ook geen Nederlandse naam. Toch vallen ze wel op omdat ze vaak in flinke aantallen op het water langs de oever krioelen.
Microvelia behaard 09-06-2001
vergroting Microvelia, behaard

Microvelia met springstaartje 29-06-2005
vergroting Microvelia met prooi

Microvelia met vlo 7-9-2006 (Spanje)
Microvelia met watervlo
(Spanje)
De wetenschappelijke naam betekent: "(zeer) kleine Velia", waarmee dit insect als een micro versie van de beekloper wordt ingedeeld, een wants die veel slanker is. Er zijn wel overeenkomsten: Microvelia's kun je ook op beekjes vinden en ze hebben ook de naar achteren geknikte pootjes. Bij Microvelia zijn die min of meer allemaal gelijk en ze worden afwisselend bewogen, het wantsje tippelt verbazend snel over het water. Om meer van Microvelia's uiterlijk te zien moet je flink vergroten. Er zijn een paar lastig te onderscheiden soorten in Nederland, die smal ovaal tot eirond zijn. Meestal zijn ze ongevleugeld(a-pteer), af en toe zorgen gevleugelde (macro-ptere)exemplaren voor de kolonisatie van verderop liggende watertjes. Vergroot zijn het aardige diertjes om te zien, sommige exemplaren lijken zilverige bontkraagjes te hebben. Maar net als schaatsenrijders zijn het agressieve jagertjes, die in alles wat eetbaar lijkt hun scherpe zuigsnuit rammen. Op één van de plaatje rechts is een onfortuinlijk vorkstaartje het slachtoffer. Verder prikken ze watervlooien aan (vooral mosselkreeftjes) die onder het wateroppervlak scharrelen. Grotere prooien worden soms omcirkeld door meerdere Microvelia's, die nieuwe gasten proberen te verjagen door met hun achterpootjes trappende bewegingen te maken. Microvelia's paren de hele zomer door en zetten hun eitjes in rijen op drijvende plantendelen. De piepkleine larfjes zijn na vijf stadia volwassen.
Gevleugelde Microvelia met larve 7-9-2006 (Spanje)
Geveugelde Microvelia (Spanje)
» Meer plaatjes van Spaanse Microvelia's


terug
terug naar: OPPERVLAKTE WANTSEN

Pagina route: INDEX » oppervlakte wantsen » Microvelia

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 08-01-2007
rev. 09-04-2008


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

terug naar Wantsen
Wantsen