Parende schaatsenrijders, Gerris spec.
Parende schaatsenrijders Schaatsenrijders, parend

Gerris species, schaatsenrijder, nimf
Gerris species, jonge Schaatsenrijder nimf Schaatsenrijder, iets oudere nimf
schaatsenrijder, jonge larve
Gerris species, jonge Schaatsenrijder nimf Schaatsenrijder, jonge nimf

Gerris species, jonge Schaatsenrijder nimf
Gerris species, jonge Schaatsenrijder nimf Een nog iets oudere nimf

DE SCHAATSENRIJDER IN DE ZOMER. Ze zijn erg druk in deze tijd, eigenlijk al vanaf de eerste warmere dagen jagen de mannetjes voortdurend op de vrouwtjes. Ze bezetten vaak een territorium, waaruit andere mannetjes verjaagd worden. Sommige mannetjes doen dit niet en zoeken gewoon een goede gelegenheid af. Er zijn ook dagen dat alle mannetjes zonder territorium werken. Natuurlijk zijn daar onderzoeken naar gedaan. Met de poten wekken ze trillingen op in het wateroppervlak, daarmee lokken ze de vrouwtjes. Het mannetje is verder een echte "draufgänger": met een sprong belandt hij op de rug van het vrouwtje, wat zich tegen deze ongewenste intimiteit vaak stevig verzet, bijvoorbeeld door zich op de rug te draaien als een wilde merrie. Waarom ze dat doet? Misschien om alleen de sterkste mannetjes een kans te geven - je ziet dat veel vaker in de natuur. Bij sommige soorten zijn de voelsprieten van het mannetje tot haken omgevormd om de vrouwtjes te grijpen.

Als het vrouwtje zich gewonnen geeft, kan de paring beginnen, zoals links op de foto te zien. Het mannetje laat zich verder vaak uren door het vrouwtje ronddragen. De eitjes worden op planten en takjes aan de oever afgezet. Sommige soorten gaan daarvoor zelfs onder water! Als ze uitkomen wemelt het vaak van de piepkleine nimfjes, die als kleine spinnetjes in kuddes op het water zitten. Het lijkt alsof ze slechts uit twee gekruiste draadjes bestaan. Dat komt omdat bij de vroegste fasen van de nimf het achterlijf verbazend ingekort is, het lijkt wel of de dieren alleen een kop en borststuk hebben,zoals op het plaatje rechts te zien is. De nimfen vervellen een paar keer en dan wordt het achterlijf weer langer, zoals linksonder te zien. Bij die fasen reflecteren de vleugels, die in aanleg aanwezig zijn, sterk, zodat het soms lijkt alsof ze verzilverd zijn.

We hebben het hier over nimfen en niet over larven, want wantsen hebben een onvolkomen gedaanteverwisseling en dus lijken de jonge dieren al sterk op de volwassen exemplaren. Na een paar keer vervellen is de schaatsenrijder volwassen. Aan het einde van de zomer zijn er geen nimfen meer te vinden.

Klik op het plaatje hieronder om een detailfoto van de rug van een wat oudere nimf te zien, de aanleg van de vleugels lijkt hier niet te reflecteren.

Schaatsenrijder
enlarge Detail


terug
terug naar: OPPERVLAKTE WANTSEN

Pagina route: INDEX » oppervlakte wantsen » Schaatsenrijder » Voortplanting

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 01-01-2007
rev 14-08-2024


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!