terug
terug
Waterleliehaantjes 13-07-2006
Galerucella nymphaeae
Waterleliehaantje

In de warme julizon paren deze kevertjes op een droog stukje waterlelieblad als op een eilandje, of beter: een poldertje in hogere water. Let op de gaten die ze geknaagd hebben: ze laten altijd de bodem van het blad heel, zodat het water daar niet binnen dringt. Waterleliehaantjes zijn geen echte waterkevers, maar zitten op bladen van de gele plomp en de waterlelie. Ze verdrinken niet als ze op het water vallen, maar "loop-vliegen" als miniatuur meerkoeten weer naar het dichtstbijzijnde blad.

Er is ontdekt dat er twee rassen waterleliehaantjes bestaan: één die leeft op de net genoemde bladen en één die leeft op Waterzuring en Veenwortel. De beide rassen verschillen iets, maar kunnen wel kruisen, dus zijn het geen aparte soorten.

Waterleliehaantje, larve 14-06-2008

DE LARVE - een kleine zwarte rups met bobbeltjes en haren. De larve moet snel groeien en is daarom vraatzuchtiger dan de kever. In de natuur geen ramp, in tuinvijvers hinderlijk omdat de meeste mensen niet blij zijn met gaten in de waterleliebladen. De voortplanting gaat snel: kevers, eieren, larven en poppen zijn vaak tegelijk op hetzelfde blad te vinden. De larven blijven op het blad waar ze uit het ei komen, maar als ze in het water terecht komen loopt het goed af: ze blijven drijven. En dan kunnen ze achteruit bewegen op een heel bijzondere manier: ze buigen de rug wat hol, daardoor ontstaat een onbalans in de oppervlaktespanning die ze achteruit trekt tot ze op een drijvend blad stoten.


WEBLINKS:

KNNV artikeltje over de twee waterleliekever rassen.

Artikel over de beweging van de larve.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 2 )

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 05-09-2008
www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!