De kever is even op zijn rug gelegd om de onderkant te bekijken. Uiteraard probeert hij zich dan met wilde bewegingen om te keren, maar door de korte flitstijd krijgen we toch een scherpe foto. De onderkant lijkt lichter dan hij is, de foto is met opzet wat overbelicht om de structuren beter te laten zien. In natuurlijk licht is de onderkant veel donkerder bruin dan op deze twee foto's. Op de rechter afbeelding is vleermuis- of vogelachtige vorm van het metasternum zwart aangegeven, als de muispijl er over bewogen wordt. De gele pijlen geven één van de "vleugels" van deze vorm aan. Deze vleugels zijn hier breed driehoekig en niet zo smal als bij A. undulatus.
De foto hieronder geeft een indruk van de werkelijke kleur van de onderkant. Op de afbeelding is, net zoals boven, goed te zien dat de dekschilden langs de randen ver uitsteken over het lichaam: deze epipleuren zijn dus breed.
Rechts op de foto is vaag het achtereind van een andere kever te zien, die in zijn geheel te zien is op de verkleinde totaal foto hier onder:
Het is een Agabus undulatus exemplaar, wat tegelijk met het hier besproken Agabus sturmii exemplaar gevangen werd.