terug
terug
Agabus undulatus 08-07-2012
Agabus undulatus
Gegolfde beekkever

Deze Agabus soort is gemakkelijk te herkennen aan de gegolfde vlekken op de dekschilden. De toevoeging undulatus wijst daar op . Dit 7,5 mm lange exemplaar komt uit een gegraven beekloop bij Bussloo (Apeldoorn/Deventer). Volgens van Nieukerken (1992) is Agabus undulatus een algemene soort van voedselrijke (semi-)permanente wateren, die soms ook in gekanaliseerde beken gevonden wordt. De genoemde beekloop voldoet daar aan, want hij staat nooit (helemaal) droog. Waarschijnlijk een vrouwelijk exemplaar, want er zijn geen verbredingen of zuignapjes op de voortarsen.

Op de foto's hieronder is te zien dat elke golflijn vastzit aan een lichte zijlijn die op de achterste helft van elk dekschild eindigt. Daardoor lijken daar van bovenaf ook twee lichte vlekjes aanwezig. Tenslotte is er achteraan aan beide zijden een korte verticale lichte band, die van achteren gezien een paar stippen op het achtereind van de dekschilden oplevert. De vlekken zijn eigenlijk meer bleke plekken, waar de donkere kleur niet aanwezig is, klik daarvoor op het het "pagina 3" plaatje, verder naar onderen.



Agabus undulatus - zijaanzicht 08-07-2012
In zijaanzicht is te zien dat de golflijntjes
verbonden zijn met een lichte zijstreep
Agabus undulatus - achteraanzicht 08-07-2012
vergroting De kever lijkt op de rug meerdere
losse lichte vlekken te hebben.


Er zijn nog geen foto's van de larven op deze site. Vainstein (1969) geeft schetsen van de larven. Ze lijken veel op andere dytiscus larven.




Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Agabus undulatus te zien.

Agabus undulatus 08-07-2012
pagina 2
Agabus undulatus 08-07-2012
pagina 3: geen vlekken, maar plekken
Agabus undulatus 08-07-2012
pagina 4: onderkant



Literatuur:

Vainstein, B.V. (1969). "Larva of Agabus undulatus (Koch, 1837)". Original title: "Lichinka Agabus undulatus (Koch, 1837)". Biologiya Vnutrennikh yod, Informatsionne Byulleten, Akademiya Nauk SSSR, No. 3, p. 21-22, 1969.
Opgehaald juli 2013 van http://www.dfo-mpo.gc.ca/Library/27197.pdf

Zie vrder de LITERATUURLIJST waterkevers.



1) "What's in a name":

Een onduleertang is een schaarvormige tang waarmee vroeger golvende slagen in het haar gemaakt werden. Zoeken naar "Onduleertang" op internet geeft naast afbeeldingen van museumstukken ook als resultaat... Sinterklazenpruiken en -baarden, want die worden met die tang bewerkt. De golven in zo'n nepbaard hebben een treffende overeenkomst met de gegolfde vlek van deze kever.
Onduleertang, niet unduleertang, vermoedelijk van het Franse onduler: golven, in de krul zetten. En l'onde is Frans voor: "de golf", maar le onde is Italiaans voor: "de/het golven en "le Onde" is een mooi pianostuk van Ludovico Einaudi, te vinden op Youtube. En tenslotte: de Ondes Martenot is één van de vroegste synthesizers (1928).

De herkomst van de Nederlandse naam is mij niet bekend, ik heb hem gevonden op Wikipedia en andere internetbronnen. Het is een toepasselijke naam, ook in de vergelijking met Platambus maculatus, de gevlekte beekkever die oppervlakkig gezien veel op de gegolfde beekkever lijkt.


terug
terug naar: W A T E R K E V E R S  (1)


This page in English language english Engelstalige pagina


COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 10-07-2013
rev. 15-04-2022

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nbeet1/agabus10.htm