Deze Piona soort heeft geen opvallende kenmerken die hem onderscheiden van andere Piona soorten: een transparante, vuilgeel gekleurde watermijt met de donkere banden van de middendarm. Alleen aan de onderzijde is de soort te herkennen. Dit bijna 1,5 millimeter grote, vrouwelijke exemplaar werd samen met een iets kleiner exemplaar gevonden op 12 juli 2015 in de Daarlesche Flierleiding ter hoogte van de stuw bij het Overijssels kanaal (kanaal Zwolle-Vroomshoop). Het is een gekanaliseerde beek met matige stroming en dat stemt overeen met de omschrijving van de habitats in de Atlas van de Nederlandse Watermijten (Smit & van der Hammen 2000). Het water was vrij helder en leek schoner dan in eerdere jaren, er was een behoorlijke beplanting aanwezig van o.a. de smalbladige waterpest die op de foto afgebeeld staat.
Foto's boven: het grijze gedeelte op de flanken, omvat door de bogen van de middendarm: dat zijn de eitjes in aanleg. Op de rechter foto zien we de lichtgele baan van het excretieorgaan, dat Y-vormig vertakt is op de rug, te zien op de linker foto. De kleur is daar wat meer oranje.
Op de beide foto's hieronder is de mijt iets groter afgebeeld. Vooral op de rechter foto is te zien hoe het frontale gedeelte van het idiosoom (lichaam) flink uitsteekt boven de aanzet van de palpen en voorpoten, het gnathosoom. Het rechter oog is zichtbaar door het transparante idiosoom. Daardoor lijkt het alsof de ogen dicht naast elkaar liggen. Op de linker palp is een haarkegel zichtbaar, op de pagina met de vergroting van deze foto's is die duidelijker te zien.
Zie de LITERATUURLIJST watermijten.