Ik ving een aantal soorten watermijten in een kleine, dicht met hoornblad begroeide vijver in Wierden. Ik bekeek de vangst door een loupe en de schijnbaar rechte achterkant van dit exemplaar viel mij op. Die illusie bleek veroorzaakt te worden door het transparante, kleurloze gedeelte achter de zwarte vlekken. Beweeg de cursor over het kleine plaatje links om daar een indruk van te krijgen. Ik dacht daarom aan Neumania deltoides omdat Piersig (1897) vond dat die mijt in het water "...bijna driehoekig schijnt" en ik dat beeld bij deze mijt ook had. Maar een recente determinatietabel (Munts, 2011) met heldere foto's wees in eerste instantie meer op Neumania spinipes (= "met stekelige poten"). Nadat ik meer exemplaren had gevonden en foto's had opgestuurd ging de determinatie toch weer richting N. deltoides, mijn foto's geven geen volledig zekere determinatie en de mijt zat al weer in de vijver. Deze soort is in Nederland algemeen (Smit, van der Hammen 2000), een verspreidingskaartje (Munts, 2011) laat vindplaatsen in het hele land zien. De vrouwtjes kunnen tot 1,5 mm uitgroeien (Viets, 1936).
De mijt liep af en toe een beetje peddelend rond, maar zat de meeste tijd praktisch stil. Dat maakte het mogelijk om van een aantal foto's combinatieplaatjes te maken ter verbetering van de afbeeldingscherpte. De grotere afbeelding hierboven is zo'n combinatie, die hieronder ook.
Net als bij veel Unionicola soorten is bij mijten van het Neumania geslacht het eerste pootpaar forser dan de andere. Het tweede pootpaar ook, maar iets minder. Het verschil in dikte is niet zo uitgesproken (Viets 1936), wat ook bij dit exemplaar te zien is (de tweede rechterpoot mist een deel). Verder lijken de poten stekelig door twee rijen krachtige, uitstaande borstels, die op kleine bultjes ingeplant zijn. De palpen zijn smaller dan de poten.
Links een detail van de dubbele borstelrij op de 1e rechtervoorpoot. Op de rugzijde van de poot is ook een dubbele rij kleinere borsteltjes te zien. Op het rechterplaatje het einde van de poot, waar de eindklauw in de vorm van een haakje vaag te zien is.