terug
terug
Limnesia maculata op visseneitjes 06-04-2011
Limnesia maculata

Limnesia maculata is een watermijtensoort die in Nederland zeer algemeen voorkomt (Smit & van der Hammen, 2000). Het is soms moeilijk watermijten te vangen zonder dat ze er bij zitten. Dit 1,8 mm grote, vrouwelijke exemplaar zat met een flink aantal soortgenoten op de eisnoeren van een onbekende vissensoort. Die eitjes zijn op deze foto afgebeeld, rechts is een vissenembryo zichtbaar. Ik weet niet of de mijten aan de eitjes zuigen, of er alleen maar beschutting in zoeken. Limnesia's zijn sterke, hongerige mijten (Viets, 1936) en ik heb de indruk dat Limnesia maculata de vraatzuchtigste soort is. Ik heb gezien dat ze ook andere watermijten zoals Hydrodroma, aanvallen.

Net als alle Limnesia's heeft L. maculata een eivormig lijf. De kleur is meestal rood, waar het excretieorgaan als lichter gekleurde adertjes doorheen schemert. De aanduiding maculata betekent: gevlekt, maar dat is niet erg toepasselijk: de vage, zwarte vlekken zijn niet altijd duidelijk aanwezig en andere Limnesia's hebben ook vlekken. Van de andere rode Limnesiasoorten is L. maculata o.a. te onderscheiden door de relatief kleine en dunne palpen: het 2e segment van de palp is niet zo sterk verdikt als bij L. fulgida en L. undulatoides. Er zitten geen cylindertjes onder de palpen: de stiftjes staan bij deze soort op kegeltjes. Op de inzet op de foto hieronder zijn die kegeltjes aangeduid met een pijltje.

Limnesia maculata, inzet: palpen 06-04-2011
vergroting (Klik hier voor een groter plaatje)

De omhoog gestoken achterpoten maken vaak roeiende bewegingen als de mijt stil zit, waarschijnlijk om een waterstroom over het lijf te bewerkstelligen. Dat verbetert de zuurstofvoorziening. Met de flinke zwemharen beweegt hij vlot door het water.



Limnesia maculata, zijaanzicht 06-04-2011
Een close-up van dezelfde mijt, de palpen zijn hier beter zichtbaar.
Een deel van deze foto is rechts op pixelniveau weergegeven.
Limnesia maculata, detail palpen 06-04-2011
De pijl wijst naar de stift onder het kegeltje, die staat schuin naar achteren.
(Slecht zichtbaar door de borstelhaar van de poot ervoor).




Limnesia cf. marmorata 15-07-2012
Limnesia cf. marmorata ♂ ( meer )

Limnesia marmorata en Limnesia maculata:

Van Haaren & Tempelman (2009) beschrijven L. marmorata als aparte soort naast L. maculata. De soort is kleiner, gelig of grijs en heeft witte en rose-rode lijntjes op zwarte vlekken. Het plaatje links laat een mannelijk Limnesia exemplaar zien dat ik vond en aan hun beschrijving voldoet. Verdere bijzonderheden uit hun artikel: Deze soort werd eerder meestal gezien als variant van L. maculata en o.a. L. maculata var. angustata genoemd. Later werd de variant tot de aparte soort L angustata verheven, maar de soort is al in 1870 beschreven als L. marmorata - en de oudste naam is geldig.
In tegenstelling tot L. maculata, die op pluimmuggen parasiteert, is er bij L. marmorata geen parasitisme, maar komt uit de eitjes direct een nimf.
De beide soorten vormen op dezelfde wijze als L. undulata en L. undulatoides een koppel van nauw verwante soorten .

Klik op het plaatje links om meer foto's van deze mijt te zien.




Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia maculata te zien.

Limnesia maculata 06-04-2011
Meer foto's van dezelfde mijt.
1,8 mm
Limnesia maculata 06-04-2011
Een licht gekleurd exemplaar.
2,1 mm
Limnesia maculata 06-04-2011
Een bont gevlekt exemplaar.
1,7 mm
Limnesia cf. maculata 13-06-2010
Een vreemd gekleurd exemplaar.
(1,9 mm - L. marmorata?)



Mijn vriendin ving deze groep mijten, op 4 april 2011, toen ik in dezelfde vijver de Hydryphantes watermijt vond, die op de pagina over Hydryphantes dispar besproken wordt.

Volgens Mothes (1964, aangehaald in Davids,1979) zou L. maculata zich ook voeden met visseneitjes.

Literatuur:

Macrofauna nieuwsmail 72 6 april 2007 opgehaald van www.helpdeskwater.nl/publish/pages/24311/macrofaunanieuwsmail_72.pdf

Van Haaren, T. & Tempelman, D. (2009). The dutch species of Limnesia, with ecological and biological notes (acari: hydrachnidia: limnesiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen,30. Te vinden op http://www.repository.naturalis.nl/document/446808

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.



terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 12-06-2012
rev. 13-11-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!