terug
terug
Arrenurus cf. securiformis

Arrenurus cf. securiformis, mannetje 21-07-2012
mannetje 1,2 mm

Nadat ik een vrouwtje van Arrenurus buccinator gevonden had, zocht ik in dezelfde sloot naar een mannetje. Ik ving twee langstaartige mijten, ééntje bleek inderdaad A. buccinator, maar de andere had een duidelijk andere staart en bleek Arrenurus securiformis te zijn. De naam is afgeleid van Latijns securis, bijl en slaat natuurlijk op het bijlvormige uiteinde van de staart, Viets(1936) vergelijkt dat met een vissenstaart. Deze soort is in Nederland ook vrij algemeen (Smit & v.d. Hammen,2000).

De beide watermijten lijken zoveel op elkaar, dat ik steeds weer twijfelde of ik niet met wat meer of minder uitgegroeide exemplaren van dezelfde soort te doen had. Er zal vermoedelijk een nauwe verwantschap tusen beide soorten zijn, zie het vergelijkingsplaatje hieronder.

Arrenurus cf. securiformis en A. cf. buccinator, mannetjes 21-07-2012

Let op de gelijke kenmerken, zoals de kleurpatronen, de sporen aan de achterpoten, de pantsering, de voorrand die bij beide exemplaren wat concaaf is. En uiteraard de lange staart: beide soorten horen bij het soms gebruikte subgenus Megaluracurus (de "langstaartigen", zie A. globator). Toch zijn er ook duidelijke verschillen op te merken. Bij het securiformis exemplaar (links) zijn de hoeken vooraan anders dan bij het buccinator exemplaar, dit komt omdat bij deze laatste de zijranden van het lichaam meer parallel lopen, dit maakt verder de achterhoeken bij dit exemplaar geprononceerder dan bij securiformis.

De staarten hebben een duidelijk verschil: die van buccinator is in het midden het breedst. En de uiteinden verschillen, zie de detailafbeelding hieronder.

Arrenurus cf. securiformis en A. cf. buccinator, staarteinden mannetjes 21-07-2012

Ondanks de duidelijke verschillen is goed voor te stellen hoe de uiteinden van beide soorten oorspronkelijk mogelijk eenzelfde grondplan hebben gehad.


Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Arrenurus securiformis te zien.

Arrenurus cf. securiformis, mannetje 21-07-2012
(In voorbereiding)
Meer foto's van dit exemplaar


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 24-12-2012
rev. 04-09-2024

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!