- Microcosmos.nl -
Cybister lateralimarginalis 09-05-2006
vergroting Cybister lateralimarginalis
Cybister, randje
het gouden randje
Cybister, ademhalend 10-05-2008
vergroting Ademend
Cybister, zwemmend 10-05-2008
vergroting Zwemmend
EEN PERFECTE ZWEMKEVER. Nog meer gestroomlijnd en afgeplat dan de gewone Geelgerande watertor en met brede, afgeplatte achterpoten. De grootste breedte van het lijf ligt achter het midden.
Een mooie kever: zwart met een gouden biesje over de randen. In helder, gericht licht heeft de kever een groene glans, bovendien blijkt het zwart dan feitelijk een heel donker groen te zijn. In het water is verwisseling met de pikzwarte watertor mogelijk, maar de goed zichtbare, gelijktijdig bewogen achterpoten sluiten die uit.
Die zwempoten liggen door het korte achterlijf relatief ver naar achteren, een beetje zoals bij duikeenden. Net als bij deze vogels heeft die aanpassing tot gevolg dat de tuimelaar op het land slecht loopt.
In een schepnet maakt hij wilde, ongecontroleerde sprongen met de sterke achterpoten, vandaar de naam. Hij is in staat om uit een ondiep net te springen! Grote doornachtige uitsteeksels op de achterpoten helpen de kever bij het kruipen, ik heb gezien dat hij op een flauw hellend vlak verrassend snel vooruit schuifelt. En deze kever kan uitstekend vliegen, zodat hij alleen een stukje uit het water hoeft te kruipen, waarna de wereld voor hem open ligt.

De onderkant van de Tuimelaar is gladder dan die van de Geelgerande watertor, bleekgeel en doorschijnend. Ik heb gezien hoe de kever zich voor een rustpauze even klem zette tussen een waterplant en de bodem. Door zijn gladde onderkant lukte hem dat met weinig inspanning. Hij kan zich daardoor goed verstoppen: onder de wortels van waterplanten vind je hem haast niet terug. Vaak wordt de snelheid van de kever opgegeven als reden dat hij weinig gevangen wordt, ik heb meer de indruk dat het wegkruipen de oorzaak is. Want de kever kán snel, maar zwemt vaak juist heel bedaard.


Cybister larve 30-06-2008 vergroting De larve
Cybister pop 08-08-2008
vergroting De pop
De larve van deze kever wordt vaker gevangen dan de kever zelf. Hij lijkt veel op de larve van de geelgerande waterkever, maar verschilt op een aantal punten. Hij kan niet in een "S-vorm" aan het water oppervlak hangen, maar moet op waterplanten of de bodem steunen om de achterlijfspits aan de oppervlakte te krijgen. De larve leeft van waterinsecten, die uitgezogen worden. Hij kan uiteindelijk 8 cm groot worden, en kruipt dan uit het water om dicht bij de oever een verpoppingscel te maken in de modder. Daar verpopt hij dan (foto rechts) en na ongeveer 4 weken komt de kever uit de pophuid.



Cybister, mannetje op steen 09-05-2008
vergroting Op een steen
fill
Cybister, mannetje zwemmend 10-05-2008
vergroting Zwemmend
fill
Cybister, vrouwtje
vergroting Een (jong) vrouwtje




terug
terug naar: WATERKEVERS 1


COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 12-05-2008
rev 01-12-2008


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

terug naar kevers 1
Kevers 1